وقتی دندانی از بین میرود و کشیده می‌شود، جای آن دندان برای همیشه خالی میماند مگر اینکه با روشی این جای خالی پر شود. پروتز دندان، مهمترین روش جایگزین دندان های از دست رفته است. با ما همراه باشید تا شما را به طور کامل با تعریف پروتزهای دندانی، انواع آن ها و کاربرد پروتز دندان متحرک و ثابت در دندانپزشکی آشنا کنیم.

پروتز دندان چیست؟

بطور کلی، هر وسیله دندانپزشکی که جایگزین دندان از دست رفته شود یا اینکه نقص دندان ها را بپوشاند، یک پروتز دندانی (dental prosthesis) است. براساس این تعریف، انواع پروتز دندان عبارتست از:

  • پروتز دندانی کامل یا دندان مصنوعی (dentures)
  • پروتز دندان پارشیل (partial denture)
  • روکش تاج دندان (crown)
  • بریج یا پل دندانی (bridge)
  • ایمپلنت (dental implant)

به طور کلی ما دو نوع پروتز دندان متحرک داریم:

  1. پروتز کامل
  2. پروتز پارشیل یا ناکامل

اگر همه دندان ها کشیده شده باشند، ما از پروتزهای کامل دندانی استفاده میکنیم و اگر تعدادی از دندان ها کشیده شده باشند، در کنار دندان های واقعی از پروتزهای پارشیل یا ناکامل استفاده خواهیم کرد.

غذا خوردن با این دندان های جدید در ابتدای امر، کمی دشوار خواهد بود. ممکن است چند هفته طول بکشد تا بتوانید به درستی و بدون مشکل با آن ها غذا بخورید. به همین دلیل شما باید تا چند هفته سعی کنید بیشتر غذاهای نرم و قطعه قطعه شده بخورید.

مواد غذایی را با هر دو طرف دندان های خود بجوید. بعد از مدتی میتوانید غذاهای جامد هم بخورید اما سعی کنیدکه غذاهای سفت و سخت نخورید. زیرا به لثه های شما ممکن است آسیب وارد شود.و از خوردن غذاهایی که بسیار چسبناک یا سخت هستند خودداری کنید.همچنین هنگام استفاده از پروتز دندان باید از جویدن آدامس خودداری کنید.

 

آیا پروتزهای دندانی روی صحبت کردن من تاثیر میگذارند؟

بعد از قرار دادن پروتزها روی لثه ها ممکن است در تلفظ برخی از کلمات دچار مشکل شوید. اگر چنین شد؛ سعی کنید با تمرین و تکرار، آواز خواندن یا صحبت کردن با دیگران، تلاش کنید تکلم خود را بهبود ببخشید. با گذشت چند روز به راحتی میتوانید با پروتزهای جدید خود صحبت کنبد.

گاهی اوقات ممکن است وقتی می خندید، سرفه می کنید یا لبخند می زنید، پروتز دندان لغزیده یا کمی جابجا شود که این طبیعی است و جای نگرنی وجود ندارد. اما به راحتیِ یک فشار با کمک زبان، دوباره میتوانید پروتز را به سر جای خودش برگردانید.

 

آیا هر روز و 24 ساعته باید از پروتز دندان استفاده کرد؟

دندانپزشک یا متخصص پروتز به شما نحوه استفاده از پروتز را آموزش خواهد داد و به شما خواهد گفت چه وقت باید از آن ها استفاده کنید. اما در چند روز اول بعد از آماده شدن پروتزها، شما باید همیشه حتی موقع خواب آن ها را در دهان خود تحمل کنید تا متوجه وجود مشکلات احتمالی آن ها شوید. اما بعد از اینکه متوجه شدید با آن ها راحتید میتوانید شب ها قبل از خواب پروتز را دربیاورید تا لثه ها استراحت کنند. صبح که شد مجددا میتوانید از آن ها استفاده کنید.

 

در چه مواقعی نباید چسب دندان مصنوعی استفاده کرد؟

در برخی شرایط و موارد نباید از چسب پروتز دندان استفاده کرد. برخی از این شرایط عبارتند از:

  • در افرادی که پروتز دندان ثابت گذاشته اند نباید از این چسب ها استفاده کرد.
  • اگر برای مدت طولانی است که دندانپزشک لثه ها و پروتزهای شما را ارزیابی نکرده است.
  • هنگامی نمیتوام به درستی به بهداشت دهان و دندان خود رسیدگی کرد.
  • اگر در طولانی مدت و بیش از اندازه از این چسب ها استفاده شده است.
  • هنگامی که هرگونه حساسیت شناخته شده ای در رابطه با مواد و چسب پروتز وجود داشته باشد.